Hódmezővásárhely, József Attila utca 3.
+36 (62) 535-470
+36 (62) 535-471

X07 típusú csípőízületi protézis

A METRIMED X07-típusú cementes rögzítésű csípőízületi endoprotézis (csípőprotézis) a természetes csípőízület teljes pótlására, sebészeti úton történő helyreállítására szolgáló szövetbarát anyagból készült humán beültetésre egyszer használatos implantátum. Bal és jobboldali ízületbe egyaránt beültethető. Beépítéshez csontcement használata szükséges.
Alapanyagok:
A csípőízületi szár és fej kovácsolt, hőkezelt, kobaltbázisú, ISO 5832-6 szabvány szerinti kémiai összetételű, szabadalommal védett, BMH-1 jelű különleges fémötvözet. A szövetbarát anyag szilárdsági tulajdonságai a lehető legjobbak. A gyakorlatilag törhetetlen fém nagy szívóssága (ütőmunkája), szövetszerkezete és vegyi összetétele együttesen eredményezi, hogy az ebből gyártott csípőízületi szárak a legkedvezőtlenebb feszültségkorróziós fárasztó igénybevételnek is maximálisan ellenállnak.
A csípőízületi vápa a világszerte eredményesen alkalmazott ISO 5834-2 szabvány szerinti ultranagymolekulájú polietilénből készül olyan eljárással, melynek során az anyag megőrzi szavatolt tulajdonságait.
Klinikai indikációk:
– Primer és secunder arthrosis
– Posttraumás destrukció
– Rheumatoid arthritis
– Ideopathias combfej necrosis
Szár
A szárak geometriai kialakítása olyan, hogy a hajlítás síkjának megfelelő síkmetszetben a szár íves kontúrvonala a testközép felé eső oldalon a lehető legteljesebben megfelel a velőűr kortikális vonalának, így a terheléskor nagy felületű felfekvés biztosított, ami a csont igénybevétele szempontjából kedvező. A csatlakozó kúp mérete: 12-14 mm (Euro-kónusz).
Fej
A csípőízületi szár kúpos kialakítású nyakrészére önzáróan illeszkedik a csípő-ízületi fej.
Vápa
Az egyenletes csontcement vastagság biztosítására a külső gömbfelületen bütykök vannak. Speciális esetben a támasztási funkció növelése miatt aszimmetrikusan elhelyezett fogazott peremű kivitele is választható. Beépítés utáni Rtg. ellenőrzések biztosítására két egymásra merőleges síkban jelzőhuzallal van ellátva. Beépítéséhez csontcement használata szükséges.
A műtét tervezési szakaszában röntgensablonok segítségével a protézis elemek várható mérete meghatározható.