Hódmezővásárhely, József Attila utca 3.
+36 (62) 535-470
+36 (62) 535-471

CK-típusú csigolya implantátum

A METRIMED Ck-típusú csigolyarögzítő implantátumok a csigolyák helyzetének korrekcióját és a csontos egyesítés kialakítását biztosítják. A titánötvözet (Ti 6Al 4V, ISO 5832-3) és poliéteréterketon (PEEK, ASTM F2026) alapanyagból készült, humán implantációra alkalmas, üreges rögzítőelemek az ágyéki csigolyák, valamint a nyaki csigolyák rögzítésére méretsorozatban készülnek.

Az ágyéki és nyaki rögzítőelemek kizárólag egyszer használhatók humán implantációra. Egyedi csomagolással, sterilen kerülnek forgalomba. Különleges előkezelést nem igényelnek.

Az implantátumok speciális beültető műszerekkel ültethetők be, melyek műszertálcában, nem sterilen kerülnek forgalomba.

Klinikai alkalmazás:
Az implantátumok a lumbális illetve a nyaki gerincszakasz egy vagy több szegmentumát érintő degeneratív instabilitása esetén használatosak.
Lumbális szakaszon az implantátumok – a megfelelő előkészítés után – a csigolyák zárólemezeibe önmetsző menetrésszel illeszkednek biztosítva a jó mechanikai stabilitást. A palástjukon kialakított különböző nyílások segítségével az implantátumok üregébe helyezett csontőrlemény az alatta és felette levő csigolyatestekkel közvetlenül érintkezve biztosítja a későbbi csontos átépülést. Fontos az ún. távtartó funkció, melynek lényege, hogy a beszűkült csigolyatestek közötti rést lényegesen kiszélesítik, ezzel is segítve a lumbális lordózis visszaállítását. A nyaki gerincszakaszon használatos implantátum lapos, pogácsa formájú üreges test és körmökkel kapcsolódik a csigolyatestekhez. Oldalirányban trapéz alakú, mely a nyaki lordosis megtartása érdekében jelentős. Az implantátum egy lépésben biztosítja a nyaki csigolyák közötti kívánt távolság megtartását, a nyaki lordosis megőrzését, a szegmentalis stabilizálást és a csontosodáshoz szükséges feltételek megteremtését. Nagy biztonsággal védi a gerinccsatornát az esetleges szövődményektől.

Bizonyos mikrostabilitások esetén önálló stabilizálásra alkalmasak. Nagyobb fokú instabilitás, csigolyatest csúszás műtéti megoldásához ki kell egészíteni hátsó rögzítő rendszerrel.
Az implantátumok alapanyaga titánötvözet (Ti 6Al 4V ISO5832/3), ami lehetővé teszi az MR-vizsgálat alkalmazását.
A felhasználás kizárólag kórházi és megfelelő szakorvosi körben javasolt.

Indikációk
– Előrehaladott degeneratív porckorong betegség miatti instabilitás.
– Korábbi discus műtét utáni 1 vagy több szegmentumot érintő instabilitás.
– Gerinc sérüléséhez kapcsolódó instabilitás, mely sérülés nem járt csigolyatest töréssel.
– Kyphotikus vagy lordotikus defrormitás korrekciója az instabilitás miatt végzett műtét alkalmával.
– Spondylolisthesisek különböző típusai esetén.
– Canalis stenosis miatt végzett dekompressziós műtétek kapcsán kialakult instabilitás.